NVJ/NVF wil eenzijdige aanbesteding fotografiediensten door overheid voorkomen

donderdag 10 juni 2021

Het ministerie van Algemene Zaken is voornemens om met een nieuwe tender in de totale fotografie behoefte van de Rijksoverheid te voorzien. Met deze voorgenomen aanbesteding willen zij alle fotografiediensten clusteren in een situatie waar slechts een partij in de markt aan kan voldoen. Dat betekent dat zelfstandige fotojournalisten buiten de boot vallen. Een situatie die NVJ/NVF uiteraard wil voorkomen.

foto: Peter Hilz - ANP / Hollandse Hoogte

Kamervragen

Na aanleiding van zorgen van NVJ-NVF leden heeft D66 Kamervragen gesteld over deze aanbesteding en wil op die manier voorkomen dat er clustering van fotografiediensten plaatsvindt aan een partij. NVF ondersteunt D66 van harte hierin. Namens het NVF-bestuur stelt voorzitter Ruud Rogier: ‘Wij vinden het zeer kwalijk dat de Rijksoverheid op deze manier het ontstaan van een monopolist stimuleert in een fotografie markt die al heel moeilijk is en onder druk staat qua tarieven en opdrachten’.

Samenwerking

De NVF voelt zich gesterkt met de medewerking van NVF-leden die zich hebben verenigd in de fotografenpool van de Rijksoverheid via Stichting Beeldmakers Collectief en de steun van de beroepsorganisatie Dupho die eveneens ageren tegen de voorgenomen aanbesteding. Er is een verweerbrief namens de beroepsorganisaties naar het ministerie gestuurd om de tender te heroverwegen.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.