Onderhandel altijd

maandag 11 september 2017

Met een grote stapel A4'tjes en een dikke rol plakband liep ik over de redactie van RTV Utrecht. Op de blaadjes stonden grote zwarte pijlen in alle richtingen en de namen van workshops als 'column schrijven' en 'beginnen met freelancen'.

foto: Sebastiaan ter Burg

Het was niet zo makkelijk als het leek, op een handige plek de juiste workshopnaam hangen met daarbij een pijl precies de goede kant op. Maar ik vloog door de gangen, vol adrenaline en met een grote glimlach op mijn gezicht. Het was een paar uur voor de tweede Nacht van de Journalistiek zou losbarsten, ook toen al georganiseerd door Vers in de Pers (ViP), de NVJ-sectie voor studenten en starters.

Het zou de eerste van vijf Nachten zijn waarvoor ik als ViP-bestuurslid hielp met de voorbereidingen, al moest ik er twee missen omdat ziek was. Dat ik twee keer wél naar (de nieuwe locatie) Nieuwspoort getogen was om het tegen beter weten in te proberen, zegt wel genoeg.

Sinds het tienjarig jubileum vorig jaar is het evenement omgedoopt tot Festival van de Journalistiek. Nog altijd helpt ViP bij de organisatie en dit jaar mocht ik als afgevaardigde van het hoofdbestuur meedenken. Terug bij de jonkies (van wie ik niet mag zeggen dat ik oud ben, maar die verbaasd zijn als ik vertel dat ik Sonja Barend nog op tv heb gezien).

Voor het Festival van dit jaar deed ViP onderzoek onder ruim 200 jonge journalisten (studenten en starters) over hun positie op de arbeidsmarkt, dat onder meer gebruikt wordt tijdens een paneldiscussie. Kom vooral naar het Festival van de Journalistiek op 23 september in Utrecht om daar meer over te horen en praat mee.

Ik mag hier vast een resultaat delen dat je zowel bemoedigend als ontmoedigend kan opvatten. Iets minder dan de helft van de starters die de vragenlijst invulden, heeft onderhandeld voor een hoger tarief. Driekwart daarvan kreeg daadwerkelijk een hogere vergoeding. Van de studenten die meededen onderhandelde slechts een kwart; waarvan twee derde met succes.

Natuurlijk, er zijn werkgevers die een vast tarief hanteren en daar niet van (kunnen) afwijken. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet proberen. Vrij naar een wijs voetballer: "Als je niet vraagt, krijg je het ook niet."

 

Festival van de Journalistiek

De elfde editie van het Festival van de Journalistiek vindt plaats op zaterdag 23 september in Utrecht en heeft als thema Innovatie. Met plenaire bijdragen, demonstraties, kleinschalige workshops en volop tijd voor eten, drinken en bijpraten.