Onderhandelingen cao Omroep dreigen vast te lopen

donderdag 7 december 2017

De cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao Omroep dreigen vast te lopen op het loonbod van werkgevers. Dit bod staat niet in verhouding tot de reële loonsverhoging die door de werknemersvertegenwoordigers wordt gevraagd. Werkgevers bieden voor 24 maanden 2 procent, terwijl de vraag van de werknemers oorspronkelijk 5 procent was. ‘Dat is een onaanvaardbaar verschil’, aldus omroepsecretaris Wais Shirbaz.

Hierbij moet rekening worden gehouden met de soms fors gestegen werkdruk die mede veroorzaakt wordt door de bezuinigingen van de afgelopen jaren, de flexibiliteit in de personeelsformaties en de ontwikkeling van de koopkracht over de afgelopen jaren. Die is voor de omroepmedewerkers achtergebleven op de ontwikkeling van de contractlonen in de marktsector.

Payroll en flexconstructies

Daarnaast er nog geen akkoord in zicht op de inzet met betrekking tot de payroll- en flexpraktijken bij de omroepen. Shirbaz: ‘We vinden het onbegrijpelijk dat een door de overheid gesteunde organisatie volhardt in de onderbetaling van freelancers en payrollers in de regio en ook bij de landelijke omroepen de programmamakers alle flexrisico’s laat opvangen. We hebben in de afgelopen maanden in het kader van onze campagne ‘Journalistiek heeft een prijs’ veel (ervaren) journalisten gesproken die gedwongen via de genoemde constructies moeten werken en tegen een onacceptabel laag uurtarief. Aan dit soort misstanden bij de publieke omroep moet een einde komen.’

De NVJ wil dat de NPO samen met de omroepen haar verantwoordelijkheid neemt en voor alle programmamakers meer zekerheid biedt als het gaat om werk bij de omroep en aanvaardbare uurlonen voor freelancers.

Steun onze inzet

Om tot goede afspraken te kunnen komen, heeft de NVJ je concrete steun nodig. Steun je onze inzet? Stuur dan een korte reactie naar Wais Shirbaz, wshirbaz@nvj.nl en stuur dit bericht ook door naar je collega’s.

Lees hier de toelichting over de stand van zaken na de onderhandelingen van 28 november.