Oost, west, thuis best?

donderdag 16 april 2020

Toen Corona alleen nog een hip biertje was, was thuiswerken af en toe best prettig. Maar nu hebben we er wel genoeg van en kijken we reikhalzend uit naar het koffieapparaat, de roddels, een echte vergadering en een ICT-collega een etage lager. Want behelpen is het aan de keukentafel, die te laag of net te hoog is, met een haperende laptop, en twee peuters aan de broek. Daarom toch maar eens wat rechten en plichten.

Want moet je eigenlijk wel thuiswerken als je eigenlijk liever op kantoor zit? Ja, als de overheidsmaatregelen ook na 28 april 2020 verlengd zijn, dan moet dat: verplicht thuiswerken is dan een gerechtvaardigd verzoek van de werkgever. Als een werknemer in staat is thuis te werken, maar dat zonder goede reden weigert, dan is een werkgever zelfs gerechtigd de loondoorbetaling stop te zetten. Anderzijds moet de werkgever het loon doorbetalen als de werknemer gezien de overheidsmaatregelen thuis moet blijven, maar thuis eigenlijk niets te doen heeft (denk aan de sportverslaggever bijvoorbeeld).

En wat geldt als de kinderen het thuiswerken onmogelijk maken? Verlofregelingen als calamiteiten- of zorgverlof zijn daarvoor niet bedoeld of geschikt. Dan rest de ouder niets anders dan het opnemen van vakantie, ouderschapsverlof of onbetaald verlof, tenzij werkgever en werknemer samen iets anders bedenken: een paar uurtjes in de avond werken bijvoorbeeld.

En dan de werkplek: die leuke designstoelen aan de keukentafel zijn meestal niet geschikt voor een lange dag werken en urenlang tikken op een laptop leidt vaak tot schouder- en andere klachten. Voor thuiswerken gelden (in normale omstandigheden) regels. Ook de thuiswerkplek moet ergonomisch verantwoord zijn en ook thuis is de ARBO-wetgeving (in een verlichte vorm) van toepassing. Dat betekent kort gezegd een goede werkplek met een goed zittende stoel en een computer op de juiste hoogte. Daar moet de werkgever dus voor zorgen, want ook voor de thuiswerkplek heeft de werkgever een zorgplicht. Voor gezondheidsschade van de werknemer, is de werkgever die zijn zorgplicht niet serieus neemt, aansprakelijk.

De verplichting te zorgen voor een ergonomisch ingerichte werkplek geldt niet als dat redelijkerwijs niet van de werkgever kan worden gevergd. En dat is bijvoorbeeld het geval wanneer slechts incidenteel voor korte tijd thuis wordt gewerkt. Als de maatregelen na 28 april 2020 worden verlengd dan is voor heel veel werknemers het thuiswerken niet langer incidenteel en voor korte tijd. En dan wordt het wel tijd voor die laptopstandaard en een goede stoel.