Oproep enquête: hoe groot is de financiële druk op ons nieuws?

dinsdag 1 augustus 2017

In welke mate beïnvloeden financiële factoren onze journalistieke vrijheid en het nieuws dat we brengen? Dat is het onderwerp van een Europese enquête die is georganiseerd door de Britse ngo openDemocracy en wordt gesteund door de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de NVJ. openDemocracy vraagt zowel journalisten in vaste dienst als freelancers om de enquête in te vullen.

Betere bescherming journalisten ongeacht financiële belangen

De bedoeling van deze enquête is meer inzicht te krijgen in de manier waarop financiële druk de nieuwsberichtgeving beïnvloedt. De informatie wordt gebruikt om te analyseren hoe geld bepaalt waarover – en waarover niet – wordt bericht.  Het uiteindelijke doel is een betere bescherming van journalisten die belangrijke nieuwsverhalen willen brengen, ongeacht de financiële belangen. De enquête wordt georganiseerd in de 47 landen van de Raad van Europa.

Anonimiteit is gewaarborgd

openDemocracy neemt geen kennis van je ip-adres of je locatie. Alle antwoorden worden bijgehouden op versleutelde servers. Weliswaar kan wie dat wil verder contact opnemen met openDemocracy, door te mailen naar openmedia@opendemocracy.net, PGP fingerprint: 665E EBD6 3CF6 D734 CE4D 5497 39A4 7083 6EC8 8D30.