Oproep: help mee de journalistieke arbeidsmarkt in kaart te brengen

woensdag 24 april 2024

Feiten zijn heilig in de journalistiek. Toch zijn er weinig harde cijfers over journalisten en wat zij van het vak vinden. De Universiteit van Amsterdam (UvA) doet daar nu onderzoek naar, in opdracht van het Commissariaat voor de Media. Ook voor de NVJ en onze leden is dat onderzoek belangrijk. Daarom willen we je vragen om mee te doen en de vragenlijst in te vullen.

De informatie die dit onderzoek oplevert, helpt de NVJ nog beter begrijpen wie journalist zijn, waar de uitdagingen in het vak liggen en hoe we journalisten beter kunnen helpen. Maar dat lukt alleen met jullie hulp. Hoe meer journalisten de vragenlijst invullen, hoe completer ons beeld van de journalist wordt en hoe beter wij ons werk kunnen doen.

Achtergronden, werkomstandigheden en diversiteit

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  • Het eerste deel bevat achtergrondkenmerken van de journalist. Het gaat hierbij om vragen over functietype, aanstelling en individuele kenmerken.
  • Het tweede deel bevat vragen over de journalistieke werkomstandigheden en diversiteit.

De resultaten van beide delen worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden en voor een rapport over pluriformiteit voor het Commissariaat voor de Media. De antwoorden op de vragen uit het eerste deel gebruikt de NVJ ook als onderdeel van de NVJ Arbeidsmarktmonitor.

Ga direct naar de vragenlijst

Heb jij de vragenlijst nog niet ingevuld? Vul de vragenlijst vandaag nog in! Het invullen kost je ongeveer een kwartiertje tot twintig minuten, en het helpt ons enorm (en jezelf uiteindelijk ook).