Oproep: Meld je bij de NVJ als je geen billijk tarief krijgt

donderdag 28 november 2019

Zelfstandige (foto)journalisten die geen billijk tarief krijgen, kunnen zich melden bij de NVJ. De NVJ wil inventariseren hoe groot deze groep is en collectieve claims met hen voorbereiden. Claims zijn mogelijk met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015, op deze datum trad de wet Auteurscontractenrecht in werking. Inzet van de wet Auteurscontractenrecht is om de positie van makers, zoals zelfstandige (foto)journalisten, te verbeteren.

foto: Ingrid de Groot

Aanleiding van de inventarisatie is het vonnis van de rechter in de zaak Van Uem/Rogier versus DPG Media. De rechter bepaalde op vrijdag 1 november dat de tarieven die DPG Media betaalt in de regio niet billijk zijn, mede gebaseerd op de ervaring van Van Uem en Rogier. De rechter heeft de tarieven van de twee freelancers verhoogd met 50% naar respectievelijk 0,21 cent per woord en 65 euro per foto.

De NVJ streeft ernaar om naar aanleiding van de uitspraak van de rechter redelijke ondergrens tarieven af te spreken met alle mediabedrijven. Indien mediaorganisaties hier geen gehoor aan geven, dan gaat de NVJ collectieve claims niet uit de weg. Ook wil de NVJ weten welke tarieven de rechter billijk vindt voor zelfstandige (foto)journalisten die voor landelijke titels werken. De rechter baseerde haar uitspraak mede op de exploitatie (oplage) en het rendement van twee regionale titels. Landelijke titels hebben doorgaans een veel hoger rendement en oplage.

Zelfstandige (foto)journalisten kunnen zich melden via Mariette Koning, mkoning@nvj.nl, onder vermelding van ‘Claim - Billijk tarief’.

Hierbij hebben we de volgende informatie van je nodig:

  • Voor- en achternaam, lidmaatschapsnummer NVJ/NVF
  • Wat voor soort werk verricht je als freelancer
  • Overzicht van opdrachtgevers – de drie belangrijkste mediaorganisaties waar je tussen juli 2015 en heden voor werkt(e)
  • Overzicht van de tarieven van de drie belangrijkste mediaorganisaties (bij voorkeur met de officiële tariefkaarten/tabellen van de opdrachtgever)
  • Wat heb je sinds juli 2015 betaald gekregen (per opdrachtgever – beperk je tot de drie belangrijkste opdrachtgevers die je eerder noemde)

Zelfstandige (foto)journalisten kunnen tot en met 31 december 2019 reageren, ongeacht voor welk medium ze werken. De NVJ neemt tot 1 februari de tijd om alle claims te bestuderen en om na te gaan of er een collectieve claim kan worden neergelegd. 

Alle gegevens in deze fase worden vertrouwelijk behandeld. Er wordt geen informatie naar buiten gebracht die naar individuele freelancers te herleiden is.