Oproep aan politiek: stop aanvallen op de media in Wit-Rusland

donderdag 13 augustus 2020

De NVJ, EFJ (Europese Federatie van Journalisten) en de FPU (Free Press Unlimited) dringen er in een brandbrief bij minister Blok op aan dat de Nederlandse regering stappen neemt om de situatie voor de media en journalisten in Wit-Rusland op korte termijn te verbeteren. 

Niet alleen de Wit-Russische  bevolking ondergaat momenteel een brute aanval op hun grondrechten, ook de media liggen onder vuur. Minstens 65 journalisten worden door Wit-Russische autoriteiten vastgehouden en nog veel meer journalisten zijn de afgelopen dagen fysiek aangevallen. Ook de Nederlandse correspondent van NRC is slachtoffer geworden van geweld en eerder deze week noodgedwongen teruggekeerd naar Nederland.

De NVJ, EFJ en FPU vragen de minister

  • namens Nederland en de Nederlandse regering de aanvallen op journalisten in Wit-Rusland officieel en publiekelijk te veroordelen;
  • de situatie in Wit-Rusland de hoogste prioriteit te geven op de internationale agenda van Nederland, zowel via de EU, de Raad van Europa, de OVSE als de UNESCO;
  • om concrete steun te bieden aan journalisten in nood in Wit-Rusland via onze organisaties in samenwerking met de Wit-Russische Vereniging van Journalisten.

De hele brief is hier te lezen.

Downloads