Oproep tariefsontwikkeling

woensdag 28 januari 2009

De NVJ en een delegatie van correspondenten gaan op 11 februari praten met hun opdrachtgever, het Eindhovens Dagblad, over de tariefsbepalingen voor een groep van 46 correspondenten. Naar aanleiding van dit collectieve initiatief en de onrust over de huidige tariefsontwikkeling vraagt de NVJ naar de ervaringen van freelancers.

Vorige week stuurde de NVJ een brief naar het Eindhovens Dagblad, namens een groep van 46 freelance correspondenten waarin een tariefsverhoging werd gevraagd op basis van de indexering. Dezelfde week ontving de NVJ een uitnodiging van de hoofdredactie.
Regelmatig ontvangt de NVJ berichten over tarieven die al enkele jaren niet zijn verhoogd of zelfs worden verlaagd. ‘Met deze oproep willen we in kaart brengen wat de ontwikkelingen zijn’, aldus freelancesecretaris Ellie Speet. ‘We willen tevens concentraties van freelancers in de regio bij elkaar brengen, zodat zij gezamenlijk een betere onderhandelingspositie hebben.’ Speet benadrukt dat de sectie beslist niet toe wil naar een collectief basistarief. ‘We treden op als intermediair om freelancers, die daar behoefte aan hebben, bij elkaar te brengen zodat ze gezamenlijk kunnen optreden. Zij zullen dus zelf onderhandelen met hun opdrachtgever. Natuurlijk kunnen zij wel de NVJ inschakelen voor advies.’

Freelancers kunnen een mail sturen aan: freelance@nvj.nl onder vermelding van Tarieven.