Oproep teken petitie ‘Geen subsidiestop persvrijheid projecten’

dinsdag 15 september 2020

Begin juni kreeg Free Press Unlimited, de Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid bevordert, het bericht geen nieuwe subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken te krijgen. Herman Spinhof van de sectie Plus+ startte een petitie die nu door 785 mensen is getekend. De sectie roept meer mensen op om de petitie te voordat de begroting van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer behandeld wordt in november.

Het gaat om een subsidie van jaarlijks 6,4 miljoen euro subsidie als onderdeel van een overheidsprogramma onder de titel Dialogue & Dissent. Met het geld steunde Free Press Unlimited vijftig partners in twintig landen bij het opzetten van mediaorganisaties en het garanderen van hun veiligheid. ‘Het gaat om cruciale, levensreddende journalistiek’, zegt directeur Leon Willems. Hij noemt als voorbeeld de ondersteuning van onderzoeksjournalistiek op Java, waar Javaanse journalisten een cursus kregen en onderzoek deden naar misstanden op Japanse en Zuid-Koreaanse vissersboten. De bevolking bleek door visserijbedrijven op grove wijze uitgebuit te worden. De publicaties zorgden voor een nieuw verdrag tussen Indonesië en Zuid-Korea en betere bescherming voor de rechten van de bevolking.

Het NVJ bestuur en het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft in een brief aan het ministerie gevraagd om dit besluit te heroverwegen. In samenspraak met FPU en NVJ startte bestuurslid Herman Spinhof van de sectie Plus een petitie die nu door 785 mensen is getekend. Het is belangrijk dat meer mensen tekenen voordat de begroting van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer behandeld wordt in november.

  • Onderteken hier de petitie