Oproep themakeuze Dag voor de Lokale Journalistiek

maandag 21 mei 2012

Het sectiebestuur Lokale Media van de NVJ organiseert op donderdag 27 september aanstaande een Dag voor de Lokale Journalistiek in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het bestuur van de sectie wil graag de leden betrekken bij het kiezen van een thema en roept daarom lokale en regionale journalisten op om kenbaar te maken welke onderwerpen zij belangrijk, boeiend of verontrustend vinden.

Volgens het bestuur kan elke journalist moeiteloos een paar interessante thema’s noemen. De flexibilisering bijvoorbeeld. Werkgevers turnen steeds vaker vaste werknemers om tot flexibele krachten, terwijl studenten journalistiek al worden opgeleid tot zzp´ers.
Zijn dat goede of juist zorgelijke ontwikkelingen?

Of hoe kan het dat elke uitgeverij inmiddels ‘digital first’ als adagium heeft, terwijl de redacties steeds kleiner worden en nog steeds niet veel wordt verdiend aan internet.
De digitale ontwikkelingen hebben inmiddels wel een grote stempel gedrukt op de journalistieke werkzaamheden en die invloed wordt steeds groter.

Valt er iets te zeggen over wat ons de komende tien jaar binnen het journalistieke metier te wachten staat?
En wat te denken van de bewering van sommigen dat de papieren kranten door de onstuitbare opkomst van de iPad binnen een jaar of tien eenvoudigweg niet meer bestaan, terwijl anderen daarentegen denken dat het niet zo’n vaart zal lopen.

Mail voor 15 juni 2012 een thema dat volgens jou centraal moet staan tijdens de Dag voor de Lokale Media, naar lokalemedia@nvj.nl. Het sectiebestuur zal uit de suggesties een definitief thema kiezen en dat concreet gaan invullen. Na de zomervakantie zal het complete programma bekend worden gemaakt.