Overleg met Ombudsman over persalarmering en watermerk foto’s

dinsdag 22 november 2016

De NVJ praat op maandag 12 december met de Nationale Ombudsman over de problematiek rondom persalarmering. Het betreft een voortgangsgesprek, nadat de Nationale Ombudsman eerder dit jaar met de NVJ sprak over dit onderwerp. Na dit overleg werden klachten van vertegenwoordigers uit de verschillende regio’s verzameld en gestuurd naar de Ombudsman.

De NVJ ontvangt nog steeds veel klachten van politieperskaarthouders over de gebrekkige persalarmering. Ook houdt de politie zich niet aan de afspraak om foto’s die zij via Twitter verspreidt te watermerken.

Persalarmering

In februari van dit jaar spraken de NVJ en de Nationale Politie af dat incidenten voortaan altijd naar de pers moeten worden doorgezet - al is het aan de eenheden om te bepalen of dit met of zonder tussenkomst van een woordvoerder gebeurt. Tot dan werd er gewerkt met zogenoemde groene en gele lijsten – groen voor incidenten die automatisch gemeld moeten worden en geel na tussenkomst van een woordvoerder. Deze lijsten leidden echter tot problemen bij de meldkamercentralisten die de aard van het incident soms onvoldoende wisten te categoriseren, waardoor incidenten bij twijfel niet altijd gealarmeerd werden. Nu tien maanden later blijven de klachten nog steeds binnenstromen over gemiste meldingen.

Watermerk foto’s

Nog steeds verspreidt de politie veelvuldig foto’s zonder watermerk via social media, terwijl er begin dit jaar afspraken met de NVJ zijn gemaakt over het watermerken van foto’s. Het politiewatermerk moet verplicht worden opgenomen in het beeldmateriaal, zo luidt de afspraak. Door deze toepassing zou geen sprake meer hoeven te zijn van oneigenlijke concurrentie met professionele fotografen. De NVJ ontvangt veel klachten van fotografen die melden dat politiefoto’s niet voorzien zijn van een watermerk.

De NVJ dringt al jaren aan op een betere informatievoorziening en alarmering voor de pers, maar verbeteringen blijven nog altijd uit alle toezeggingen door de Nationale Politie.