Overname NDC door Mediahuis Nederland

maandag 7 september 2020

Waar al jaren over wordt gespeculeerd, lijkt nu toch echt te gaan gebeuren: Mediahuis Nederland (uitgever van o.a. NRC, De Telegraaf, Noordhollands Dagblad, De Limburger) neemt NDC Mediagroep over. Daarmee voegt Mediahuis Nederland de tot nu grootste onafhankelijke  nieuwsuitgeverij van Noord-Nederland toe aan de portefeuille. De NVJ wil graag op korte termijn overleg met Mediahuis over de gevolgen van deze overname.

Foto: Kees van de Veen

Met titels als De Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en het Friesch Dagblad voorziet NDC sinds jaar en dag de inwoners van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland van regionaal en landelijk nieuws. Beide concerns geven naast dagbladen een grote hoeveelheid  andere mediaproducten uit. De overname moet nog worden voorgelegd aan de mededingingsautoriteit ACM.

Annabel de Winter van de NVJ beziet deze ontwikkeling met kritische belangstelling. ‘Aan de ene kant zorgt deze overname door het kapitaalkrachtige Mediahuis NL voor lucht en perspectief bij het in benarde financiële omstandigheden verkerende NDC. Aan de andere kant verdwijnt hiermee weer een onafhankelijke uitgeverij van het toneel. En blijven er nog maar twee machtige spelers over.’

Over de gevolgen van deze overname voor de pluriformiteit in het medialandschap wil de NVJ op korte termijn in overleg met Mediahuis. Daarbij zullen de positie van de redacties van NDC en het arbeidsvoorwaardenbeleid ten opzichte van de journalisten werkzaam bij NDC belangrijke onderwerpen van gesprek zijn.