Papieren briefje?

maandag 28 juni 2021

De tijdelijke arbeidsovereenkomst. Wat oorspronkelijk bedoeld was om extra drukte of ziekte op te vangen (‘ziek en piek’), is inmiddels de norm, zeker bij de start. De wet zegt: maximaal drie contracten, of maximaal drie jaar. Daar valt nog mee te leven, maar bij cao mag nog worden afgeweken van het maximale aantal en de maximale duur. 36 maanden mag dan ook 48 maanden zijn en drie contracten mogen er ook nog zes worden.

In de Omroep-cao is van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. En wanneer dat dan nóg niet genoeg is, wordt na een pauze van zes maanden gewoon weer opnieuw begonnen. Schande, maar het mag. Ongeveer wat Máxima in het interview met Van Nieuwkerk zei over de Griekenlandreis: niet solidair maar het mocht. In de wet staat dat de werkgever het de werknemer schriftelijk moet laten weten (aanzegging) of hij een tijdelijk contract wil verlengen. Dat moet een maand van tevoren. En als de werkgever dat niet of te laat doet, moet de werkgever een schadevergoeding (ter hoogte van het loon) betalen. Twee weken te laat aanzeggen, betekent een schadevergoeding ter hoogte van twee weken loon. Helemaal niet aanzeggen is een schadevergoeding ter hoogte van een maand loon.

De wet heeft het over een schriftelijke aanzegging, een papieren briefje dus. Maar ja: times they are a-changin’, dus wat doen we met een aanzegging per mail, whatsapp, of via MS Teams? Allemaal over geprocedeerd intussen. De mail, met als inhoud: “…vervelend hoe het is gelopen, graag ga ik op goede voet uit elkaar….”,  vindt de kantonrechter niet voldoende omdat het niet een ondubbelzinnige aankondiging van het einde van het dienstverband is. Toch kon de werknemer naar de bijbehorende vergoeding fluiten. De rechter meende dat werknemer door van alles en nog wat (de werknemer had niet meer gewerkt, er was een afspraak voor de afwikkeling gemaakt) niet in het ongewisse over het eindigen van de arbeidsrelatie is geweest. Dan whatsapp: een berichtje waarop door de werknemer was gereageerd, kon doorgaan voor schriftelijk. Als de werknemer niet had gereageerd, had het wellicht nog anders kunnen uitpakken. En ten slotte de mededeling in een MS Teams overleg. Mondeling dus. Daarna volgde nog een mailwisseling waaruit de werkgever heeft afgeleid dat de werknemer donders goed wist dat de arbeidsovereenkomst zou eindigen. Niks mee te maken, zegt de rechter: het enkele feit dat geen schriftelijke aanzegging heeft plaatsgevonden, is voldoende om aanspraak te kunnen maken op de vergoeding. De bedoeling is immers om op tijd zekerheid te bieden. En dat is dan weer een mooie uitkomst. Het tijdelijk contract is al onzeker genoeg. Dus doe maar een papieren briefje!