Pers heeft mogelijkheid beelden te maken in Oostvaardersplassen

maandag 10 december 2018

De pers heeft de mogelijkheid om beelden te maken van het afschieten van wild in de Oostvaardersplassen, maar de toelating is niet onbeperkt en enkel indien logistiek mogelijk. Dit heeft Staatsbosbeheer aan de NVJ laten weten. De NVJ had navraag hierover gedaan vanwege het tijdelijk vliegverbod vanaf vandaag boven de Oostvaardersplassen. De rechter gaf afgelopen donderdag toestemming voor het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen.

Foto: Arie Kievit

Het verbod door het ministerie van Defensie heeft volgens de Politie Lelystad en Staatsbosbeheer niets te maken met het specifiek buiten de deur houden van de pers, maar is afgekondigd vanwege extra veiligheidsredenen. Defensie gebruikt de komende periode een bewakingsdrone boven het gebied. Andere luchtvaartuigen op lage hoogte kunnen hiermee in botsing komen.

Er is sowieso een verbod om met drones te vliegen in een natura 2000-gebied. Het gebruik van andere luchtvaartuigen op lage hoogte zouden het wild kunnen verstoren.  

De NVJ ziet op dit moment geen aanleiding om het verbod via een kort geding aan te vechten, nu de pers via Staatsbosbeheer toegang kan krijgen tot het gebied en het vliegverbod vooralsnog geen onnodige beperking lijkt op te leveren voor de betrokken media. Indien er klachten worden gemeld, zal de NVJ in overleg treden met Staatsbosbeheer.