Pers niet bij behandeling bezwaarschrift Wilders

woensdag 13 januari 2010

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt het zeer discutabel dat de pers niet naar binnen mag in het gerechtsgebouw tijdens de behandeling van de bezwaren van Geert Wilders tegen zijn vervolging. Journalisten die in het Amsterdamse paleis van justitie willen wachten tot de rechtbank de bezwaren heeft behandeld, mogen niet naar binnen. De rechtbank behandelt Wilders’ bezwaarschrift achter gesloten deuren en voert dat aan als reden voor de weigering verslaggevers die daarvoor komen, binnen te laten.

Het besluit om de klaagschriftprocedure achter gesloten deuren te doen plaatsvinden, wordt door de NVJ niet betwist; dit is immers gebaseerd op de wet, artt. 250-252 en 262 Strafvordering. De wetgever wil daarmee voorkomen dat men op ontoereikende gronden in het openbaar terecht staat. De rechtbank heeft de geplande strafrechtzitting van 20 januari dan ook wel opengesteld voor de pers.
De NVJ maakt alleen bezwaar tegen de weigering van de Rechtbank Amsterdam om journalisten in het gerechtsgebouw toe te laten, een maatregel die de NVJ als excessief en onnodig opvat, als orde en veiligheid daarvoor de enige argumenten zouden zijn. Morgen verstuurt de NVJ een klachtbrief naar de rechtbank. Meer bij Villamedia