Persfotografen uit de markt geperst

maandag 26 april 2021

Veel politieregio's hebben tegenwoordig een foto- en filmafdeling die hun pr-zaken moet regelen. Ondanks dat de beeldmakers op die afdeling volgens de regels geen foto's naar buiten mogen brengen die een fotojournalist niet kan maken, gebeurt dat toch vaak wel. Die beelden komen ook steeds vaker, al dan niet samen met een persbericht, bij de reguliere media terecht. Op deze manier worden persfotografen uit de markt geperst.

Fotojournalisten zijn daar terecht boos over, want op deze manier worden zij opzij gezet. Hoofdredacteuren nemen liever een gratis foto mee dan ze een fotograaf moeten betalen en dat verpest de markt voor fotografen. De NVJ/NVF heeft daarover bij het Genootschap van Hoofdredacteuren aan de bel getrokken, maar die reageerde met het antwoord 'dat het allemaal wel mee valt'.

Gevolgen voor de journalistiek

Het uiteindelijke gevolg kan wel zijn dat fotojournalisten er de brui aan geven, omdat ze niets meer kunnen verdienen en dan wordt de berichtgeving daarna wel heel eenzijdig: het nieuws is dan het nieuws van de politie. Heldhaftige beelden zullen nog naar buiten komen, maar dingen die de politie niet zint niet meer. Dat moeten we echt niet willen.

ACM

Een klacht bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) levert volgens juristen waarschijnlijk niets op, omdat de politie haar beelden gratis verspreidt. Het oordeel zal vervolgens zijn dat om die reden het ACM geen concurrent is voor fotojournalisten. Maar daar zit juist wél de kern van het probleem.

Ondermijning tarieven

Het verspreiden van gratis beeld, is juist de reden waarom dit fenomeen wél een concurrent is voor fotografen. De NVF wil daarom weten hoe het echt zit en vraagt de leden om,  als zij een politie, marechaussee, of douanefoto in de media zien daar een foto van te maken en op te sturen naar Roel Dijkstra.

Al naar gelang de uitkomsten kunnen we er mee óf terug naar het Genootschap van Hoofdredacteuren óf naar de minister stappen om iets aan deze ongewenste concurrentie te doen. Het valt namelijk níet mee dit echt aan te pakken. Fotografen willen best met de politie concurreren, maar geef ons dan ook een blauw zwaailicht en een C2000 portofoon.