PersVeilig presenteert onderzoek naar veiligheid vrouwelijke journalisten

donderdag 3 november 2022

Op donderdag 1 december presenteert PersVeilig in Pakhuis de Zwijger van 16.00 – 17.30 uur de resultaten van het onderzoek naar bedreiging, geweld en intimidatie van vrouwelijke journalisten. Bijna 300 vrouwelijke journalisten deden in september mee aan het onderzoek van PersVeilig en I&O Research. Daarnaast zijn er een reeks interviews gehouden om de resultaten uit te diepen en het verhaal achter de cijfers te laten zien.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er sprake is van een serieus probleem, dat forse impact heeft op het werk van vrouwelijke journalisten. Een flink percentage van de deelnemers aan het onderzoek heeft te maken met bedreigingen en intimidatie. Zij delen hun ervaringen vaak niet met hun omgeving. Opdrachtgevers, leidinggevenden en collega’s zijn zich dus ook lang niet altijd bewust hiervan, terwijl intimidatie grote invloed heeft op de fysieke en mentale gezondheid van deze journalisten.

Programma

Donderdag 1 december presenteren we de belangrijkste conclusies uit het onderzoek. Daarnaast praten we met Tara Lewis (freelance journalist en columnist), Samira Atillah (columnist bij De Morgen) over wat het betekent om als journalist bedreigd of geïntimideerd te worden. Met Wilma Haan (adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws) en en Sandrina Hadderingh (hoofdredacteur Omroep Gelderland) bespreken we de best practices om geweld en bedreiging aan te pakken. Rowan Blijd (bestuurslid NVJ en programmamaker) en Corine de Vries (hoofdredacteur Regionale Dagbladen Mediahuis Nederland) presenteren de resultaten van het onderzoek. De presentatie van het gehele programma is in handen van journalist Amber Brantsen.

Meld je nu gratis aan

Je kunt je gratis aanmelden voor de presentatie van PersVeilig in Pakhuis De Zwijger. Voorafgaand aan de presentatie van Persveilig organiseert de NVJ haar Algemene Ledenvergadering (ALV). Alle leden van de NVJ zijn hiervoor van harte welkom. De ALV start om 14.15 uur en duurt tot uiterlijk 15.45 uur (inloop vanaf 14.00 uur).