Persvrijheid is nooit vanzelfsprekend

dinsdag 25 juni 2013

OPINIE – Nederlanders lijken hun belangstelling voor wat er in Syrië gebeurt al een tijdje kwijt te zijn. De berichtgeving ademt de sfeer van naargeestige routine. De media kunnen er natuurlijk niet om heen maar zou het de lezers en kijkers nog echt interesseren? De zoveelste raketinslag met tientallen slachtoffers en al weer een massagraf met vermoorde mannen ontdekt! De schokkende, hartverscheurende beelden rijgen zich aaneen. Moet dat nou allemaal? Ja, dat moet.

Juist in zo’n gebied waar wordt gevochten, gemoord, gemarteld en geplunderd zijn permanent onafhankelijke waarnemers nodig om vast te leggen wat er gebeurt en de wereld daarover te berichten. De daders aan beide kanten zouden het wel best vinden als ze hun vuile oorlog zonder aandacht van de internationale pers zouden kunnen uitvechten.

Daarom heb ik zoveel respect voor die journalisten die onder de beroerdste omstandigheden en met gevaar voor hun eigen leven blijven berichten, over Syrië en die andere brandhaarden, in woord en beeld. Zij verdienen onze solidariteit en onze steun. Voor mij is dat een belangrijk motief om lid te zijn van een beroepsvereniging die zich inzet voor persvrijheid en journalisten helpt hun werk te doen, waar ook ter wereld.

Rimmer Mulder, voorzitter NVF