Persvrijheidsfonds steunt Van der Linden in hoger beroep

woensdag 17 december 2014

Het Persvrijheidsfonds steunt journalist Frénk van der Linden bij zijn hoger beroep in een zaak om toegang tot gegevens over hem, die inlichtingendienst AIVD zou bezitten. In 2013 heeft journalist Frénk van der Linden inzage gevraagd in alle bij de AIVD aanwezige actuele gegevens over hem. Deze inzage is geweigerd en hiertegen is hij in beroep gegaan bij de rechtbank Den Haag. In de uitspraak van 7 oktober 2014 verklaart de rechter het beroep ongegrond.

Het Persvrijheidsfonds steunt Van der Linden omdat zij van mening is dat hier sprake is van een inperking van de persvrijheid en vrije nieuwsgaring. Dat Van der Linden in zijn geheel geen toegang krijgt tot de gevraagde documenten kan betekenen dat hij ‘permanent actueel’ dan wel ‘een object van onderzoek’ is. Dat is een nieuwsfeit van de eerste orde wat inhoudt dat Van der Linden als journalist voor sommige bronnen een risico vormt.

Persvrijheidsfonds

Het Persvrijheidsfonds is in 2007 opgericht door de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Het fonds begint en ondersteunt juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in vrijheid haar werk te kunnen doen.