Persvrijheidsfonds steunt journalisten FD

dinsdag 27 juni 2023

Het Persvrijheidsfonds spreekt haar morele steun uit aan de betrokken journalisten en Het Financieele Dagblad. In deze zaak lijkt er volgens het fonds sprake van een machtige ondernemer die de juridische weg kiest om een medium en haar redactie stil te krijgen en verdere publicaties te beletten.

Foto: Paul van Riel/ HH

Het FD is verwikkeld geraakt in een juridische strijd met Willem Blijdorp, grootaandeelhouder van B&S.  Blijdorp verwijt de krant onrechtmatig te hebben gepubliceerd over zijn Iraanse marmerinvesteringen. Het FD wijst de beschuldigingen van de hand. De krant ontving op 6 april een dagvaarding van Blijdorp.

Het Persvrijheidsfonds roept de rechter op om deze zaak te beschouwen als een zogenoemde SLAPP-zaak en de vorderingen zo snel mogelijk af te wijzen.

Persvrijheidsfonds

De onafhankelijke stichting Persvrijheidsfonds is een initiatief van de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. De stichting heeft tot doel juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in zoveel mogelijk vrijheid haar werk te kunnen doen, te beginnen en te ondersteunen.