Persvrijheidsmonitor 2022: veiligheid van journalisten belangrijkste thema persvrijheid

woensdag 3 mei 2023

Op woensdag 3 mei wordt de Internationale Dag van de Persvrijheid gehouden. Op deze dag presenteren we de Persvrijheidsmonitor 2022 van de hand van mr. Otto Volgenant en dr. Tarlach McGonagle met een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de persvrijheid in Nederland. De Persvrijheidsmonitor wordt jaarlijks in opdracht van het Persvrijheidsfonds geschreven.

Rondom misdaadjournalist John van den Heuvel ontstond op de snelweg een incident. Van den Heuvel reed op de A2 waar het leek alsof hij werd achtervolgd of klemgereden. Zijn beveiligers moesten optreden. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Persvrijheidsmonitor 2022

In de Persvrijheidsmonitor 2022 lees je over de stand van zaken met betrekking tot de veiligheid van journalisten in 2022, over de evaluatie van de Wet bronbescherming, over de rechtszaken in 2022 van personen en bedrijven die bezwaar maken tegen publicaties, en over de vrijheid van nieuwsgaring en toegang tot de media.

 

Over de auteurs

Mr. Otto Volgenant (1969) is advocaat. Zijn cliënten zijn uitgevers, omroepen, journalisten, internetbedrijven, tv-producenten en NGO’s. Hij adviseert de NVJ geregeld over de juridische aspecten van persvrijheid en privacy, en voert regelmatig principiële procedures hierover. Hij was betrokken bij een aantal hierboven genoemde procedures. Volgenant is partner bij Boekx Advocaten Media, IP & Privacy.

Prof. dr. Tarlach McGonagle (1976) is hoogleraar Mediarecht & Informatiesamenleving bij de Universiteit Leiden en universitair hoofddocent werkzaam bij het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in internationale en Europese mensenrechten, onder meer op het gebied van vrijheid van meningsuiting en mediarecht. Hij schrijft regelmatig rapporten voor de Raad van Europa, de OVSE en andere intergouvernementele organisaties. Hij is lid van de Committee of experts on SLAPPs van de Raad van Europa.