Petitie koopkrachtcompensatie werknemers uitgeverijsector en alle zzp’ers

maandag 14 november 2022

De NVJ is een petitie gestart om zzp’ers in de mediasector en werknemers in de uitgeverijbranche te compenseren voor de torenhoge inflatie. Anders dan hun collega’s bij de Publieke Omroep, RTL Nederland en Talpa Network ontvangen freelancers in de mediasector en werknemers bij de uitgeverijbedrijven geen enkele compensatie voor de ongekende prijsstijgingen. In haar petitie roept de NVJ de mediasector op tot een compensatie van 750 euro bruto voor werknemers in deze sector en een tariefsverhoging van 7 procent voor freelancers bij alle mediaorganisaties.

Foto: Kim van Dam

De torenhoge inflatie – 14,3 procent in oktober – doet bij iedereen pijn in de portemonnee. Een aanzienlijk deel van de NVJ-leden maakt zich zorgen om zijn of haar financiële positie, blijkt uit een recente NVJ-enquête. RTL, Talpa en de landelijke en regionale publieke omroepen hebben de afgelopen maanden hun verantwoordelijkheid genomen met een compensatieregeling voor hun werknemers.

Uitgeverijen compenseren werknemers niet voor torenhoge inflatie

De NVJ heeft de uitgeverijsector verzocht om een vergelijkbare regeling te treffen, maar de uitgeverijen – van DPG Media tot FD Mediagroep, Mediahuis en Roularta Media – weigeren hun werknemers tegemoet te komen. Voor zzp’ers is zelfs nog nergens in de mediasector een generieke maatregel getroffen om het ongekende koopkrachtverlies te beperken. 

€ 750 bruto werknemers en 7% tariefsverhoging freelancers

‘Ronduit teleurstellend,’ stelt NVJ-secretaris Zelfstandigen Milen van Boldrik. ‘Zzp’ers in de mediasector en werknemers bij dagbladen, tijdschriften en digitale media verdienen ook een tegemoetkoming in deze uitzonderlijke tijd.’ ‘Met onze petitie,’ vult collega Paul Teixeira aan, ‘roepen we de mediasector op om werknemers in de uitgeverijsector een koopkrachtcompensatie van 750 euro bruto te geven en de tarieven van freelancers bij alle mediaorganisaties met 7 procent te verhogen voor lopende opdrachten.' De NVJ gaat de komende tijd ook langs bij de redacties om met werknemers en zzp'ers in gesprek te gaan.

Laat je horen en onderteken de petitie!

Vind jij ook dat werk- en opdrachtgevers over de brug moeten komen met een compensatieregeling? Teken dan nu de petitie! Mocht je zelf (nog) geen compensatie nodig hebben, teken dan voor je collega’s die het financieel zwaar hebben. Hoe meer journalisten de petitie ondertekenen, hoe sterker we staan. Alvast dank voor je steun!

 

werf een lid