Petitie: Turkse journalisten zijn geen terroristen

maandag 2 december 2013

Afgelopen maand werden de vier journalisten Füsun Erdoğan, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz en Ibrahim Cicek in Turkije veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Op grond van de wet tegen het terrorisme in Turkije werden de vier journalisten veroordeeld tot 3.000 jaar gevangenisstraf. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) startte in november een petitie om een snelle herziening van de gevangenisstraffen in Turkije te bereiken. Inmiddels hebben bijna 4.000 mensen de petitie ondertekend. Dat is nog maar een tussenstand. De NVJ roept iedereen op om de petitie te ondertekenen en te delen op social media. Dinsdag 3 december reiken Thomas Bruning van de NVJ en Mirjam Sterk van het programma Jij bent Sterk een speciale actiekrant uit aan de Turkse ambassade.

De journalisten werden allemaal beschuldigd van het lidmaatschap van een marxistische organisatie. Sinds een wijziging in een antiterrorismewet zijn tenminste 59 journalisten in Turkije gevangen gezet. Zij begingen geen misdaad, maar deden hun werk als journalist. Eén van de tot levenslang veroordeelde journalisten is de Nederlands-Turkse Füsün Erdogan die verdacht wordt van het leiden van een linkse terreurorganisatie. Ze zit inmiddels al zeven jaar vast vanwege haar vermeende betrokkenheid. Erdogan gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het Paleis van Justitie in Istanbul, bij de Turkse rechter en mogelijk daarna bij het Europese Hof voor de rechten van de mens.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, noemt het vonnis ‘dieptriest’. ‘Dat in een land dat zo dicht bij ons staat en dat onderdeel wil worden van de Europese Unie zoiets kan gebeuren. De NVJ en haar Europese zusterorganisatie de EFJ zullen Füsun en haar familie ondersteunen in het hoger beroep en in Nederland en Turkije aandacht blijven vragen voor haar zaak.’