Pictoright organiseert bijeenkomst procedures bij digitalisering archieven

woensdag 10 juni 2015

Auteursrechtenorganisatie Pictoright organiseert op 17 juni een bijeenkomst over digitaliseringsprojecten door onder andere nationale en regionale archieven. De middag is een vervolg op de bijeenkomst vorig jaar augustus. Inmiddels zijn nieuwe ontwikkelingen waarover Pictoright  met fotografen van gedachten wil wisselen.

Gespreksonderwerpen zijn:

1.             Voortgang en consequenties procedures Regionaal Archief Leiden, Stadsarchief Rotterdam, Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis (IISG); stand van zaken over de gerechtelijke procedures en uitspraken.

2.             Doorgevoerde aanpassingen in overeenkomsten tussen Pictoright en archieven; Pictoright heeft overeenkomsten gesloten met een aantal archieven (waaronder de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief). Deze overeenkomsten maken het mogelijk om beelden te tonen op hun websites/beeldbanken waarvoor ze een (kleine) vergoeding per beeld betalen. Hierdoor kunnen de archieven hun catalogus “online” zetten. De archieven mogen de beelden alleen tonen op hun eigen site/beeldbank.

3.             Extended Collective Licensing (ECL) als mogelijke oplossing. Bekijk ook het seminarverslag over dit onderwerp. Deze collectieve regeling wordt voorgesteld, zodat archieven de beelden in hun archieven ook daadwerkelijk kunnen tonen, en deze collectieve oplossing een wettelijke basis krijgt. Ga hier naar het onderzoek van het Instituut voor Informatierecht over ECL; de analyse en conclusies van het rapport staan op pagina 67 tot en met 76.

Datum, tijd en locatie: de bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 juni vanaf 15:00 uur in de kleine zaal van Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. De toegang voor NVJ- en Dupho-leden is gratis. Aanmelden kan via: info@dupho.nl