Het pixelparadijs

woensdag 17 juli 2019

[Column Gerard Til] Acht jaar na het overlijden van Joep is een prachtig overzichtsboek verschenen van zijn werk, ‘Het Pixelparadijs’. Zijn zoon Daniël Lennarts heeft het boek, samen met anderen, samengesteld. Het levert een indrukwekkend inzicht op in zijn levenswerk, waarin hij o.a. vele beroemde pop gitaristen in beeld heeft gebracht, gefascineerd als hij was door gitaar muziek. 

Verder maakte hij vele sprekende beelden als fotojournalist voor o.a. De Volkskrant en het Brabants Dagblad. Ik kende hem als een zeer bevlogen collega, iemand die zich ook danig kon opwinden over de positie van fotojournalisten. Volgens Joep ‘werken fotojournalisten voor bedragen waarvoor een stukadoor zijn neus ophaalt’, zoals hij opmerkte in een artikel in Villamedia, al in 2006 (Villamedia 11 januari 2006).

Het deed hem echt pijn dat wij fotojournalisten niet de morele en financiële erkenning krijgen die wij verdienen. Met de missie dit te gaan veranderen trad Joep op 23 april 2005 toe tot het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), om vanaf 1 februari 2006 tot 1 september 2009 voorzitter te worden. Ik heb hem in die periode, als collega NVF-bestuurder nog meer persoonlijk leren kennen. Zijn gedrevenheid, zijn passie en boosheid maar ook zijn liefde voor ons vak, het kwam allemaal voorbij. Hij wilde op een gegeven moment een time-out en deed afstand van het voorzitterschap. Toen Joep daarna weer als bestuurslid terugkeerde, leek hij weer energiek en vol goede moed. Tijdens de vergadering werd er weer gelachen. Na afloop van de laatste vergadering met Joep reisden we samen naar huis. In Utrecht namen we afscheid en Joep reisde door naar Den Bosch. We hadden een leuk gesprek en Joep zat vol met plannen. Korte tijd daarna werd hij vermist…

Op 4 mei 2011 werd Joep gevonden 'in de armen van de Maas'.

Joeps portret prijkt indringend op de cover van Het Pixelparadijs, binnenin staat een indrukwekkende selectie van zijn hele werk. Een mooie en tastbare nalatenschap.

15 juni 2019, Gerard Til, bestuurslid NVJ

 

Het Pixelparadijs: mooi overzicht van het oeuvre van wijlen fotojournalist en oud-NVF-voorzitter Joep Lennarts (1985-2011). Meer over het boek: Het Pixelparadijs