Plannen directie Telegraaf alleen binnen huidige redactiestructuur

woensdag 13 mei 2015

De redactieraad van De Telegraaf is openlijk in conflict met directeur Harry de Wit van de Telegraaf Media Groep. De ruzie gaat over de uitleg van het redactiestatuut van het dagblad, meldt Villamedia. ‘Wat de directie ook wil, het kan alleen plaatsvinden binnen de huidige redactiestructuur en uitsluitend onder hoofdredactionele verantwoordelijkheid en controle binnen de redactie’, aldus dagbladsecretaris Annabel de Winter. 

De directie wil de redactiestructuur aanpassen waardoor uitgaven als Autovisie, De Financieele Telegraaf en Privé niet langer onder de hoofdredactie van De Telegraaf vallen. Ook is er het gerucht dat in diezelfde reorganisatie 40 banen op de redactie vervallen en de huidige hoofdredactie kan vertrekken.

Motie

De redactie verzet zich tegen de redactionele opdeling en heeft dit in een motie aan de directie kenbaar gemaakt. Vervolgens heeft de directie advies gevraagd bij een advocatenkantoor of de plannen kunnen worden uitgevoerd zonder in strijd te zijn met het redactiestatuut. ‘Gezien de expertise van onze eigen advocaten en juristen voelen we ons vrij om ons eigen deskundig oordeel hier tegenover te zetten’, reageert NVJ-secretaris Annabel de Winter.

De NVJ steunt de redactie van De Telegraaf in haar standpunt dat de redactie ondeelbaar is en de hoofdredactie verantwoordelijk is voor de gehele inhoud.

Sociaal plan

Volgens De Winter zal de discussie niet eindeloos kunnen duren. ‘De directie wil reorganiseren en het gerucht van de 40 arbeidsplaatsen wordt niet ontkend. Het sociaal plan loopt tot juli van dit jaar. Dat betekent dat de directie op zeer korte termijn een adviesaanvraag aan de OR moet sturen. Binnenkort vinden de eerste gesprekken met de bonden over het sociaal plan plaats, de uitnodiging is al binnen.' 

Zodra er meer duidelijk wordt over de reorganisatie, is de NVJ – indien gewenst door de redactieraad – bereid bijeenkomsten te beleggen met de redactie van de Telegraaf.