Plannen Wegener functiewijziging hoofdredacteuren

donderdag 28 november 2013

De directie van Wegener heeft plannen om de positie en het functieprofiel van de hoofdredacteuren te wijzigen. De NVJ houdt samen met de Wegener-redactieraden deze ontwikkeling zorgvuldig in de gaten.

De directie is van plan om de hoofdredacteuren (mede) verantwoordelijk te maken voor marketing/sponsoractiviteiten en voor het beheer van de winst- en verliesrekening (P&L) van het titelgebied. Om dat te realiseren wil de directie een nieuw functieprofiel introduceren, een open sollicitatieprocedure in gang zetten en de redactiestatuten wijzigen door middels een addendum extra verantwoordelijkheden voor de hoofdredacteur op te nemen.

De NVJ vindt dat hierdoor de posities van hoofdredacteur, redactie en redactiestatuut ingrijpend wijzigen. De procedures en rechten die in de redactiestatuten staan moeten in een dergelijk proces nadrukkelijk in acht worden genomen. Daar is het redactiestatuut immers onder meer voor bedoeld, aldus de NVJ.

Op basis van het redactiestatuut hebben de redactieraden vorige week van de Wegener-directie geëist dat eerder opgelegde extra tijdelijke taken voor de hoofdredactie per direct worden ingetrokken. De directie heeft die eis inmiddels ingewilligd.

De NVJ is op dit moment bezig een notitie te maken voor redactieraden waarin de procedurele rechten van redactieraden en redactievergaderingen staan genoemd. Deze notitie zullen de redactieraden deze week ontvangen.