Politie zegt actiever beleid persalarmering toe

donderdag 15 mei 2014

De Nationale Politie heeft toegezegd het beleid met betrekking tot een snelle en volledige persalarmering te activeren. Het plan is om op korte termijn nieuwe groene en gele lijsten in te voeren, waarbij meldingen direct danwel na akkoord worden doorgezet. De Nationale Politie betreurt het dat er in de afgelopen maanden relatief veel incidenten hebben plaatsgevonden tussen politie en pers. Dit blijkt uit het overleg dat de NVJ op 14 mei had met de vertrekkende woordvoerder van de Nationale Politie, Yvette Moll, en het nieuwe aanspreekpunt voor de NVJ, Niels Nijman.

De NVJ dringt al jaren aan op een betere informatievoorziening en alarmering voor de pers, maar verbeteringen blijven nog altijd uit ondanks eerdere toezeggingen door de Nationale Politie. Juist in de afgelopen maanden werden weer meer incidenten tussen journalisten en hulpverleners gemeld.

Niels Nijman onderschrijft het nut en de noodzaak van een snelle en geautomatiseerde vorm van persalarmering en wil tot een afspraak komen met de landelijke meldkamerorganisatie om dat doel te bereiken. De ambitie is om op korte termijn nieuwe groene en gele lijsten in te voeren, waarbij in het ene geval meldingen direct worden doorgezet en in het andere geval na akkoord van de mediadesk.

Zowel de NVJ en politie zijn het met elkaar eens dat het instructiekaartje met rechten en plichten voor de politieperskaarthouder en de publicaties in het personeelsblad van de politie hebben bijgedragen aan meer kennis over het omgaan met de pers.

De NVJ voert in augustus opnieuw overleg met Niels Nijman.

Landelijke Politieperskaart

De Landelijke Politieperskaart wordt verstrekt door de NVJ. Meer informatie over de politieperskaart is hier te vinden. Klachten over bijvoorbeeld hindering tijdens het werk kunnen worden gemeld via het Meldpunt Politie en Pers: stuur een mail aan vereniging@nvj.nl of bel 020 3039 700. Klachten over persalarm / P2000 worden geregistreerd per regio. In het overleg met de Landelijke Politie worden ze besproken.

Twitter: @politieperskrt