Praktische hulp voor verslaggevers in conflictgebieden

vrijdag 25 februari 2022

De NVJ krijgt veel vragen van Nederlandse journalisten die in Oekraïne en diens buurlanden verslag (gaan) doen. Bekijk onze Veiligheidspagina voor hulp, advies en ondersteuning en de onderstaande praktische handvatten voor werken in conflictgebieden.

  • De NVJ kan voor leden die naar buitenlandse conflictgebieden gaan, een International Federation of Journalists-perskaart (IFJ) verstrekken. 
  • Voor acute noodgevallen heeft de NVJ een noodnummer beschikbaar (24/7 bereikbaar). Hou er wel rekening mee dat de NVJ mede afhankelijk is van de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid ter plaatse: +31-6 515 29 562. 
  • Download het veiligheidsplan van Persveilig.nl waarin praktische tips staan voor het werken in conflictgebieden.
  • Zoals gezegd biedt de NVJ biedt op haar Veiligheidspagina advies en ondersteuning aan haar leden die voor hun werk naar gevaarlijke gebieden afreizen. Denk aan juridische hulp, nazorg, kogelwerende vesten en satelliettelefoons. 

De NVJ heeft ervoor gezorgd dat werk- en opdrachtgevers bij uitgeverijen (dagbladen en tijdschriften) het INSI-convenant onderkennen en navolgen. Hier staat onder andere in dat werk- en opdrachtgevers zorg dienen te dragen voor de veiligheid van werknemers en freelance medewerkers in conflictgebieden. Check bij de werk- of opdrachtgever of zij daarin ook daadwerkelijk voorzien, bijvoorbeeld door de reis- en molestverzekering voor conflictgebieden of apparatuurverzekering (ook voor conflictgebieden) voor je af te sluiten en te betalen.