Pro Shots stuurt waarschuwingen

dinsdag 6 september 2011

Sportfotopersbureau Pro Shots inventariseert op dit moment verdachte websites, sites waarvan het vermoeden bestaat dat er foto’s uit het portfolio worden gekopieerd zonder vergoeding. De eerste partijen zijn al aangeschreven. Inmiddels test samenwerkingspartner ANP software om ‘verdachte foto’s’ op te sporen. Pro Shots verwacht de uiteindelijke keuze van ANP te volgen.

Sportfotopersbureau Pro Shots gaat waarschuwingen versturen aan ‘verdachte websites’. De aangeschreven websites krijgen een waarschuwing, met de keuze de foto’s te verwijderen of te kopen. Als er geen gehoor wordt gegeven aan die oproep, volgt een rekening, verhoogd met gebruikelijke boetes voor auteursrechtschending. Directeur Stanley Gontha: “We zijn nu exact in kaart aan het brengen welke websites verdacht zijn. Twee partijen hebben we in elk geval al aangeschreven. Onze limiet zal honderd sites zijn.”
Inmiddels wordt binnen persbureau ANP, waarmee Pro Shots het gezamenlijk merk ANP Pro Shots voert, opsporingssoftware getest. Gontha verwacht dat zijn bureau de definitieve keuze van ANP volgt.

NVF-leden die te maken hebben met auteursrechtschending kunnen terecht bij de juridische afdeling van de NVJ. Ook kunnen zij een voorbeeldbrief auteursrechtschending downloaden.