Protest tegen levenslang Turkse journalisten tijdens Human Rights Award

woensdag 4 december 2013

Op woensdag 11 december wordt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gedemonstreerd voor persvrijheid in Turkije. Vooral wordt er aandacht gevraagd voor alle journalisten die in het land nog steeds gevangen zitten, in het bijzonder de Turks-Nederlandse journalist Füsün Erdoğan. Op het moment van het protest reikt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken de Tulip Award for Human Rights Defenders uit. De demonstratie wordt georganiseerd door Aktas Erdoğan. Journalisten hebben het altijd al zwaar gehad in Turkije, zegt hij, en de situatie wordt alleen maar erger. Het protest op 11 december wordt gesteund door de NVJ.

Aktas Erdoğan, zoon van de tot levenslang veroordeelde Füsün Erdoğan, bracht gisteren een bezoek aan zijn moeder. Na haar veroordeling op 5 november is de journaliste in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Eventueel gaat ze door tot aan het Europese Hof voor de rechten van de mens. Volgens Aktas Erdoğan heeft zijn moeder echter te horen gekregen dat zij weinig kansen heeft en hij wil met het protest op 11 december de internationale druk opvoeren. ‘We kiezen voor dit moment omdat we verwachten dat er tijdens de Human Rights Award veel internationale pers aanwezig zal zijn.’

Erdoğan, veelbelovend masterstudent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, heeft voor de gelegenheid een muziekstuk geschreven dat tijdens de demonstratie door hem en collega-musici zal worden uitgevoerd. Ook is een clip met feiten en achtergronden over de persvrijheid in Turkije in voorbereiding.

De actie wordt gehouden op 11 december om 16.00 uur aan de Bezuidenhoutseweg 67 (ministerie van Buitenlandse Zaken) in Den Haag.

De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) startte in november een petitie om een snelle herziening van de gevangenisstraffen in Turkije te bereiken. Inmiddels hebben bijna 4.000 mensen de petitie ondertekend. Dat is nog maar een tussenstand. De NVJ roept iedereen op om de petitie te ondertekenen en te delen op social media.