Reünie ANP-fotografen bij opening foto-expositie Oudenaarden

woensdag 12 juni 2013

(Oud) ANP collega-fotografen kwamen vorige week woensdag naar de opening van de foto-expositie van Ed Oudenaarden in Rotterdam. De bloemlezing van het werk van de ANP-fotograaf is tot en met 1 juli te zien bij Galerie Wind (voorheen Photo Gallery Ben Wind).

De 54-jarige Oudenaarden crashte op 27 juni 2010 in een helikopter boven de Maasvlakte. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie zijn twee collega’s Ben Wind en Rob Cloosterman. Ed Oudenaarden overleefde het ongeluk, maar hield er een dwarslaesie aan over.

De 60 door Oudenaarden zelf geselecteerde foto’s brengen een aantal bekende journalistieke momenten in beeld: van de traan van Máxima tot een foto met daarin een vooruitziende blik: donkere wolken pakken zich samen boven wielrenner en dopinggebruiker Lance Armstrong. 
Met de expositie en een boek, samengesteld en uitgeven door Studio Kers i.s.m. Galerie, sluit Oudenaarden een periode af van de actieve fotojournalistiek bij het Algemeen Nederlands Persbureau.

Ellen Wind, de vrouw van Ben Wind, vroeg Oudenaarden te exposeren kort na de eerste kennismaking na de dood van haar man. “Ik wilde op een gegeven moment Ed wel eens ontmoeten als enige overlevende van de crash waarbij ik mijn man verloor”‘, vertelt ze. “Toen is al vrij snel het idee geboren een tentoonstelling van zijn foto’s in te richten.” De laatste foto in het boek is de laatste foto die Ed maakte van hemzelf en Ben Wind, lachend in de helikopter, net voor de crash.

Galerie Wind, Prins Hendrikkade 124a, Rotterdam.