Redactieraden en -commissies regionale AD-titels sturen brandbrief aan De Persgroep

woensdag 17 januari 2018

De redactieraden en -commissies  van de regionale AD-titels spreken in een brandbrief aan de directie van De Persgroep hun grote zorgen uit over de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen bij de regionale dagbladen en de AD-redactie. De ondertekenaars missen de onderbouwing voor de plannen die voor een groot aantal titels zeer ingrijpende gevolgen hebben. De NVJ onderschrijft de zorgen van de redactieraden en –commissies. Naar verluidt staan tientallen journalistieke banen op de tocht.

De Persgroep kondigde vlak voor kerst een transitie aan van print naar digitaal. De vertegenwoordigers van de redactie vinden een transitie gecombineerd met zo’n sterke reductie zeer onwenselijk. Argumenten die de redactieraden en -commissies noemen zijn onder andere:  

  • Het brengt de continuïteit van de werkzaamheden op de redacties ernstig in gevaar.
  • Het schrappen van pagina’s betekent niet dat er minder werk ligt.
  • De online-ambities vergen meer van redacteuren en dat geldt ook voor de journalistieke kwaliteit.
  • Personeelsreductie leidt ook tot onverantwoord hoge werkdruk en uitval van personeel.
  • Ingrepen in de medewerkersbudgetten zijn onwenselijk.

Afkalven A-merken

Hoewel de urgentie van de online ambities wordt onderschreven, is er de grote zorg dat de kranten te veel en te snel worden uitgekleed. ‘Het afkalven van onze A-merken kan op termijn ook gevolgen hebben voor onze toekomst online. We gaan te vlug. Onze hoofdredacteuren moeten de tijd en personele ruimte krijgen om op verantwoorde wijze de transitie naar digitaal te kunnen maken.’ 

Op korte termijn overleg

De redactieraden en -commissies van AD, BN/DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, De Stentor, PZC en Tubantia vragen op korte termijn een gesprek aan met de directie van De Persgroep.

NVJ ondersteunt de bezwaren

De NVJ ondersteunt de in de brief genoemde inhoudelijke bezwaren. NVJ-secretaris Annabel de Winter zegt dat de vereniging op elk moment bereid is in overleg te treden. Er zijn al gesprekken gepland met de Ondernemingsraad over deze ontwikkelingen en de vraag of er een sociaal plan moet komen. De Ondernemingsraad en bonden neigen daar wel naar, maar de directie noemt het geen reorganisatie en ziet daarmee geen noodzaak tot een sociaal plan, aldus De Winter. 

Advies aan de leden van de NVJ

De NVJ adviseert leden die een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgen deze voor te leggen aan de juristen van de NVJ. Neem contact op via juridisch@nvj.nl, of via 020-30 39 700 (14-17 uur spreekuur) voor vragen en individuele rechtsbijstand.