Remko de Waal (23): “Ik wilde dat nieuws hebben”

maandag 10 december 2012


“Ik wilde iets doen wat betrekking had op Groningen en kwam als snel uit op de plannen om gevangenissen te sluiten. Op woensdag zou het personeel afreizen naar Den Haag om daar verhaal te halen. Op woensdagochtend vroeg stond ik voor een mistige gevangenis in Ter Apel en kon ik mooi de aankomst van de gevangenisbewaarders in beeld brengen.” Aldus Remko de Waal, een van de twee winnaars van de talentenjacht voor nieuwsfotografen, I love The News, die NVF en ANP Foto dit jaar voor de eerste keer organiseerden.

Website: www.remkodewaal.nl
Studie: Civiele Techniek Groningen; Fotoacademie Groningen (2012-heden)
Ervaring: Geen professionele ervaring, in mijn vrije tijd heb ik al wel veel nieuwswaardigheden vastgelegd.

Jullie kregen de opdracht om binnen een week een reportage te maken over een nieuwsonderwerp naar eigen keuze: “Ik wilde iets doen wat betrekking had op Groningen en kwam als snel uit op de plannen om gevangenissen te sluiten. Hierdoor dreigen 1.800 banen verloren te gaan in Ter Apel, Hoogeveen en Veenhuizen. Op woensdag zou het personeel afreizen naar Den Haag om daar verhaal te halen bij de verantwoordelijke minister, Fred Teeven. Op woensdagochtend vroeg stond ik voor een mistige gevangenis in Ter Apel en kon ik mooi de aankomst van de gevangenisbewaarders in beeld brengen. Pakjes appelsap en broodjes kaas kwamen tevoorschijn, het was op dat moment nog de sfeer van een schoolfeestje. Het gerucht ging dat staatssecretaris Teeven wat water bij de wijn wilde doen, dus iedereen vol goede moed. In Den Haag kwamen tegelijk de bussen uit Hoogeveen en Veenhuizen aan. Tezamen trok het gevangenispersoneel richting de Tweede Kamer. Ik had gehoopt op een protest buiten het Tweede Kamergebouw, maar het personeel mocht al snel naar binnen. Toen had ik een huishoudelijk probleem, want ik mocht niet fotograferen zonder toestemming. Maar de serie ging over verhaal halen en de confrontatie met Fred Teeven was het belangrijkste onderdeel van de fotoserie. Ik heb alsnog stiekem foto’s gemaakt. Ik moest dat nieuws hebben. Uiteindelijk werd er gedebatteerd en pas na twee uur kwam het onderwerp over de gevangenissen heel snel voorbij. In april 2013 zou er meer duidelijkheid komen. De dag begon hoopvol maar eindigde in een teleurstelling.”

Gebruikte apparatuur:
Nikon D700 / 24-70mm 2.8 lens
iPhone 4S

Wat verwacht je van het eerste kwartaal van 2013?: “Ik wil heel graag als fotojournalist mijn brood kunnen verdienen, hoe lastig dat ook tegenwoordig is. Fotografen als Koen van Weel, Kees van de Veen en Joost van den Broek zijn voorbeelden voor me.
Dit programma is een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen die ik normaal gesproken niet op zou doen. Ik kan en moet nog heel veel leren. Ik merk wel een stijgende lijn in de kwaliteit van mijn fotoseries, ik durf me steeds meer fotograaf te voelen en dichterbij te komen. Maar om die lijn voort te zetten naar een professioneel niveau kan ik de ervaring bij het ANP heel goed gebruiken. Vorig jaar heb ik aan de koffietafel gezegd dat ik over tien jaar de Zilveren Camera wil winnen, dus ik heb nog maar negen jaar voor dat doel!”

Remko de Waal uit Groningen en Desiree Schippers uit Amersfoort wonnen op 5 december 2012 de talentenjacht voor nieuwsfotografen, I love The News, die NVF en ANP Foto dit jaar voor de eerste keer organiseerden. De twee beginnen januari 2013 aan een programma bij ANP Foto, waar ze in drie maanden worden klaargestoomd voor het leven als persfotograaf onder intensieve begeleiding van ervaren topfotografen en fotoredacteuren.