René de Monchy benoemd tot voorzitter NVJ

zaterdag 10 juni 2017

René de Monchy is zaterdag benoemd tot voorzitter van de NVJ. Hij volgt Marjan Enzlin op die na drie jaar afscheid nam als voorzitter, maar wel aanblijft als lid van het hoofdbestuur.

V.l.n.r. René de Monchy, Marjan Enzlin, Wilma Haan, Frans Pasma en algemeen secretaris Thomas Bruning (foto: Martine Krekelaar)

René de Monchy (1968) werkt als presentator, interviewer, verslaggever, redacteur en dagvoorzitter voor BNR Nieuwsradio. Tevens werkt hij binnen de FD Mediagroep (FDMG) samen met de redactie van het Financieele Dagblad. Vorig jaar trad De Monchy als lid toe tot het hoofdbestuur van de NVJ.

Gedreven om helderheid te geven

In zijn eerste toespraak als voorzitter uitte De Monchy zijn zorgen over de levensvatbaarheid van de journalistiek in een vrije markt. ‘Is nieuws een maatschappelijk goed, zoals drinkwater of dijken? Welke rol heeft de journalistiek straks, wat betekenen wij voor Nederland en welk medialandschap gaan we krijgen? Ik ben gedreven om hierin helderheid te verschaffen. Het is onze taak om dit vak serieus te nemen.’

Tweede termijn

Naast Marjan Enzlin hadden de overige bestuursleden Max van Weezel, Wilma Haan en Frans Pasma besloten zich herkiesbaar te stellen voor een tweede termijn. Tijdens de ALV op zaterdag 10 juni in de Verkadefabriek in Den Bosch gaven de leden hieraan hun goedkeuring.