René de Monchy legt tijdelijk voorzittersfunctie neer

woensdag 20 november 2019

Voorzitter René de Monchy van de Nederlandse Vereniging van Journalisten legt per direct voor een periode van 6 maanden zijn functie neer in het hoofdbestuur. De Monchy gaat tijdelijk werkzaamheden verrichten voor gedeputeerde Robert Strijk van de provincie Utrecht. Deze werkzaamheden wil hij niet combineren met het voorzitterschap van de NVJ.

De Monchy: "Ik zie er naar uit om in het gat te springen dat de overheid in mijn ogen laat liggen: het realiseren van meer openheid en transparantie.
Als voorzitter van de NVJ doe ik met pijn in mijn hart tijdelijk een stap terug. Ik spreek dan ook de hoop, de wens en de verwachting uit terug te keren. Daarom is dit geen afscheid maar een tijdelijke pas op de plaats". De Monchy wijst er op dat hij een éénmalige kans krijgt om het belang van het publiek en de  journalistiek naar een prominentere plek binnen een overheidsorganisatie te tillen.

Voordat René de Monchy tot voorzitter werd verkozen was hij actief als penningmeester. In 2017 volgde hij Marjan Enzlin op en sindsdien gaf hij leiding aan het bestuur. In deze periode sloot de NVJ verschillende CAO's af, werden stappen gezet in verdere verbetering van belangenbehartiging en belandde veiligheid van journalisten en diversiteit op de agenda.
 
Vicevoorzitter Wilma Haan zal per direct als waarnemend voorzitter de NVJ vertegenwoordigen en bestuurslid Renske Heddema zal als waarnemend vicevoorzitter optreden.

Frans Pasma blijft penningmeester, naast bestuursleden Gerard Til en Manon van den Brekel. Bij de komende Algemene Leden Vergadering zal als opvolger voor het teruggetreden bestuurslid Marjan Enzlin een nieuw bestuurslid gekozen worden.