Repareer koopkracht nu!

dinsdag 16 mei 2023

Jarenlang schommelde de inflatie ergens tussen de 0,6 en 2,7 procent. En jaarlijks fluctueerden de loonsverhogingen mee. En toen kwam het jaar 2022. Terwijl de inflatie met 10 procent als een raket omhoogschoot, zijn de cao’s nog steeds gebaseerd op de oude inflatiecijfers. Hierdoor heb jij al 7 procent aan koopkracht verloren. Daarom komen wij samen met onze leden in actie voor de waardering van jouw werk en het vak.

Mediasector houdt hand op de knip

Met het verlies van 7 procent koopkrachtverlies ben je er bijna een maandsalaris op achteruit gegaan. Dat kan natuurlijk niet. Want alleen al je dagelijkse boodschappenmand is in anderhalf jaar tijd minstens 15 procent duurder geworden. En die prijzen gaan niet meer dalen naar het oude niveau. In onze eigen media berichten wij – journalisten – over de compensatieregelingen die in andere sectoren worden getroffen. Maar ondertussen houdt de mediasector de hand op de knip.

Wat hebben we tot nu toe gedaan en wat gaan we doen?

Al in oktober 2022 drong de NVJ bij de werkgevers in de Uitgeverijsector aan om het koopkrachtverlies te repareren en bekrachtigde dit met de overhandiging van een petitie die maar liefst 1.500 keer was ondertekend door (foto)journalisten. De gevraagde compensatie bleef echter uit. Uit een onderzoek dat hierop volgde, bleek dat vier op de tien respondenten financieel behoorlijk tot onoverbrugbare problemen te hebben. Het merendeel gaf aan actiebereid te zijn.

In april vroeg de NVJ de werkgevers en opdrachtgevers nogmaals met klem om het opgelopen koopkrachtverlies te compenseren. De NVJ hoopt als reactie dat de werkgevers en opdrachtgevers binnenkort met een serieus bod komen. Intussen bezoeken onze secretarissen redacties om in gesprek te gaan met medewerkers en freelancers over hun situatie en hun wensen.

Vragen?

In ons dossier Koopkrachtbehoud lees je wat we al bereikt hebben, wat we gaan doen en wat we uiteindelijk willen bereiken. Heb jij vragen of wil je in gesprek met een van onze secretarissen, stuur dan een mail naar: Wais Shirbaz (Omroepen), wshirbaz@nvj.nl, Milen van Boldrik (Zelfstandigen en fotojournalisten), mvanboldrik@nvj.nl of Paul Teixeira (Uitgeverijbedrijf), pteixeira@nvj.nl

 

werf een lid