Resultaat cao-onderhandelingen Uitgeverijbedrijf teleurstellend, NVJ vraagt steun leden

dinsdag 14 december 2021

De vijfde onderhandelingsronde van de cao Uitgeverijbedrijf (UB) is op donderdag 8 december afgesloten met een volgens de NVJ uiterst teleurstellend resultaat. De NVJ vraagt steun van de leden voor een betere uitkomst. 

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het nieuwste bod van de werkgevers staat nu op een loonsverhoging van 2 procent per jaar bij een cao-looptijd van twee jaar. Daarbij zal de loonsverhoging voor 2022 pas na het eerste halfjaar ingaan. Het verwachte inflatiepeil voor 2022 ligt echter al ruim boven de 2 procent. Daarbij komt dat de loonsverhoging van 2 procent in de huidige cao de laatste paar maanden van 2021 al tekortschiet door onder andere de scherp gestegen energiekosten. Paul Teixeira, secretaris NVJ en onderhandelaar bij de cao UB: "Met andere woorden: wat de werkgevers betreft, ga je er op achteruit en moet je zelf maar bedenken hoe je de boodschappen, de huur of de hypotheek moet blijven betalen." 

Financiële recordresultaten

De NVJ blijft herhalen: het is meer dan teleurstellend dat de werkgevers in het uitgeverijbedrijf op dit moment geen oog en waardering lijken te hebben voor hun journalisten. Journalisten die in de afgelopen coronamaanden onder hoge druk ervoor hebben gezorgd dat de uitgaven - van kranten tot huis-aan-huis-bladen tijdschriften – in de grote informatiebehoefte van lezers hebben voorzien. Met als gevolg dat de oplagen en de financiële resultaten van bijvoorbeeld Mediahuis en DPG Media, die samen het leeuwendeel van de Nederlandse kranten en tijdschriften in handen hebben, in 2020 recordhoogten hebben bereikt. 

De werkgevers willen steeds hogere kwaliteit, meer toewijding en flexibiliteit, maar willen daar geen redelijke financiële waardering tegenover stellen. De NVJ roept de werkgevers op hun veelvuldig geuite waardering voor hun journalisten daadwerkelijk om te zetten in daden. 

Spreek je steun uit 

De NVJ wil een loonbod dat ten minste de inflatie dekt én recht doet aan het waardevolle werk van journalisten. De uitgevers moeten merken dat journalisten binnen het uitgeverijbedrijf niet akkoord gaan met het huidige resultaat. De NVJ vraagt daarom steunbetuigingen van leden. Dat kan per mail naar Paul Teixeira of telefonisch via 020 303 97 00. Alle reacties worden geanonimiseerd, de NVJ deelt geen contactgegevens of namen met de werkgevers.