RFG zoekt mentoren voor gevluchte journalisten

woensdag 12 juli 2023

RFG, de organisatie die journalisten met een vluchtelingenachtergrond begeleidt naar een steviger positie op de Nederlandse arbeidsmarkt, is op zoek naar mentoren. Ervaren Nederlandse journalisten die het leuk vinden om als vrijwilliger nieuwkomers in de Nederlandse samenleving op weg te helpen, kunnen contact opnemen met RFG.

 

RFG is een organisatie voor en door journalisten. Sinds 2017 steunt RFG gevluchte journalisten in wat voor hen essentieel is: het kunnen uitoefenen van hun vak. RFG richt zich voornamelijk op schrijvende journalisten en fotojournalisten. Het werk van de bij hen aangesloten journalisten publiceert RFG in hun online magazine. Ook verschijnen producties regelmatig bij andere media.

Maatwerk

De begeleiding vanuit RFG is maatwerk. Iedere nieuwkomer-journalist die zich aanmeldt, krijgt een intakegesprek. Op basis van zijn of haar werkervaring en de ambities maakt RFG een plan. In de meeste gevallen koppelen zij de nieuwkomer-journalist aan een mentor.

Mentor

Mentoren zijn ervaren Nederlandse journalisten die het leuk vinden om nieuwkomers in de Nederlandse journalistiek op weg te helpen. Als mentor begeleid je ‘jouw’ journalist bij het maken van verhalen of fotoproducties. Je denkt mee mee over onderwerpen en invalshoeken die interessant zijn voor een Nederlands publiek en redigeert teksten. Mogelijk kun je als mentor een gevluchte collega ook introduceren in je netwerk, of adviseren over beroepsmogelijkheden.

Begeleiding mentoren

Uiteraard sta je er als mentor niet alleen voor. RFG organiseert twee keer per jaar een bijeenkomst voor mentor-menteekoppels. Daarnaast kun je altijd bij RFG terecht voor advies of hulp. Bij het koppelen streeft RFG naar een goede match op basis van interesses, professionele achtergrond en regio.

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering verschilt van persoon tot persoon, maar houd rekening met een paar uur per week. De meeste nieuwkomers spreken (nog) niet goed Nederlands, dus vaak verloopt de communicatie in het Engels. Als je bijvoorbeeld Arabisch of Farsi/Dari spreekt, is dat helemaal handig.

Nieuwsgierig? Neem contact op met RFG!

Ben jij een ervaren Nederlandse journalist die graag gevluchte collega’s op weg helpt in de Nederlandse journalistiek? Stuur een e-mail naar redactie@rfgmagazine.nl en RFG neemt contact met je op.

Behalve aan mentoren heeft RFG ook regelmatig behoefte aan vrijwillige eindredacteuren en vertalers (met name Arabisch en Farsi). Denk je op een andere manier te kunnen bijdragen aan RFG? Ook dan leert RFG je graag kennen.