Robert Vos wint Zilveren Camera

zondag 18 januari 2009

ANP-fotograaf Robert Vos is de winnaar van de Zilveren Camera 2008, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Vos won de prijs voor zijn foto van olympisch kampioen Maarten van der Weijden, die nadat hij de olympische tien kilometer zwemmen in open water had gewonnen, wordt omhelsd door Pieter van den Hoogenband.

De jury koos unaniem voor de foto van Robert Vos waarop journalistiek en fotografie perfect samen komen en dat in een tijd dat dichtbij je onderwerp komen steeds moeilijker wordt. Het lukte Vos, die op dat moment niet wist dat Van den Hoogenband co-commentator voor de NOS was, om van zo’n veertig meter afstand de winnende plaat te schieten.

Fotojournalist van het jaar werd Joost van den Broek, vanwege de constante kwaliteit en het menselijk oog. De Canonprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar werd gewonnen door Kees van de Veen.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten. Een jury beoordeelde achtduizend inzendingen van beroepsfotografen. De prijs werd dit jaar voor de zestigste keer uitgereikt, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Haagse Fotomuseum. Ter gelegenheid van het jubileum interviewde presentator Wilfried de Jong de oudste, nog levende winnaar van de Zilveren Camera, Simon Smit (95). Smit won met de foto van twee nonnen die de Taptoe Delft gadeslaan de Zilveren Camera in 1955. Twee jaar later won hij de prijs voor de foto met de blinde man die uit het water wordt gered.
Decennia geleden voorspelde Smit dat fotografen een moeilijke tijd tegemoet zouden gaan. Smit kreeg veel bijval met zijn slotwoorden: ‘Niet zij maken de prijs, wij maken de prijs.’