De rolverdeling tussen politie en pers

maandag 15 oktober 2012

Wie mag wat op de openbare weg en wordt dat gerespecteerd? Kennen politie en pers elkaars rol wel goed genoeg? De Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) organiseert in samenwerking met de NVJ op 1 november in Apeldoorn een debat over het thema “De verhouding tussen pers en politie moet beter.”

Onder leiding van NOS-collega Jeroen Wollaars gaan ervaringsdeskundigen en eindverantwoordelijken van politie en pers met elkaar in debat over problemen, misverstanden en ergernissen tussen de beide beroepsgroepen met als doel te komen tot een betere werkverhouding en kennis en respect voor elkaars belangen.

Vragen die ondermeer aan de orde komen:
- Confrontaties op straat: Wie mag wat op de openbare weg en wordt dat gerespecteerd? Kennen de beroepsgroepen elkaars rol goed genoeg?
- De (politie)perskaart wordt niet altijd herkend, er bestaan misverstanden over de rechten en plichten over en weer. Wat zijn de grootste pijnpunten en wat kan worden gedaan om deze situatie aan beide kanten te verbeteren?
- Wie informeert de burger en wie doet de opsporing; over de rolverdeling tussen pers en politie. De traditionele rolverdeling tussen pers en politie loopt steeds meer door elkaar heen. Politieagenten twitteren, maken zelf foto’s en video en slaan de pers als informerende partij vaak over (geen separate persalarmering, afgesneden van C2000).
- Heeft de politie de pers nog wel nodig en wie houdt dan onafhankelijk toezicht op het functioneren van de politie? En, als de politie de pers wel serieus neemt, wat mogen zij daarvoor dan terug verwachten?
- Heeft de journalistiek nu echt te klagen over het optreden van de politie of zijn de klachten van journalisten en persfotografen overtrokken en kan het journaille haar werk in Nederland prima uitvoeren?
- Welke rol spelen de media bij het imago van de politie? Worden sommige incidenten niet volledig buiten proportie neergezet? Of is dat het gevolg van het feit dat de pers haar controlerende taak zo nauwgezet uitvoert?

De NVJ en de Stichting Waardering Erkenning Politie nodigen belangstellenden uit om deel te nemen aan het debat.
Klik hier (pdf) voor het complete programma.

Datum: 1 november, 15.30 uur (inloop) – 19.30 uur
Locatie: Politieacademie, Arnhemseweg 348, Apeldoorn
Het debat wordt afgesloten met een buffet.

Aanmelden kan per e-mail via b.breumelhof@wep.nl. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor politie en pers. Vol is dus vol.

Lees ook de onderzoeken:
Stop! Politie (2010)
NVJ Enquete P2000 (2011)