Rondetafelgesprekken met freelancers en opdrachtgevers

woensdag 26 juni 2013

Deze zomer en in het najaar organiseert de NVJ Freelance en NVF rondetafelgesprekken met freelance (foto)journalisten, politici en mediaorganisaties. Het doel van deze gesprekken is om op gelijkwaardige basis met elkaar te spreken over gedeelde commerciële belangen met als resultaat een billijke overeenkomst voor alle partijen.

De NVJ en NVF maken zich primair sterk voor behoud van zeggenschap over het auteursrecht van freelance (foto)journalisten. Daarnaast zet zij zich onder andere in voor: een jaarlijkse indexering van tarieven van 2 tot 3 procent, betaling van volledige opdracht, betaling 30 dagen na levering, en billijke vergoeding van hergebruik.

Aanleiding voor de uitnodiging is de jaarlijkse eenzijdig gewijzigde voorwaarden door opdrachtgevers. De NVJ/NVF en freelancers worden niet vooraf betrokken bij aanpassingen. De NVJ en NVF roepen opdrachtgevers op om gebruik te maken van hun kennis en om freelancers te omarmen als natuurlijke partners. Media bestaan immers bij de gratie van freelancers.
De exacte data en de mediaorganisaties die zullen deelnemen, worden binnenkort bekendgemaakt.