Roosevelt Four Freedom Award voor Erol Önderoğlu

dinsdag 3 april 2018

De Roosevelt Four Freedom Award is dit jaar toegekend aan de Turkse journalist Erol Önderoğlu vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Önderoğlu is correspondent voor Reporters sans Frontières (RsF) in Istanbul en redacteur van het onafhankelijke persagentschap Bianet.

Al ruim 20 jaar volgt hij rechtszaken tegen journalisten en doet verslag van schendingen van de persvrijheid. In meer dan 4.600 artikelen en columns heeft hij over dergelijke schendingen gerapporteerd.

Dit jaar worden de Roosevelt Four Freedoms Awards op 16 mei uitgereikt in Middelburg (oneven jaren in New York). Eerder werden awards toegekend aan onder meer Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, Kofi Annan en Nelson Mandela. Of Önderoğlu zelf de prijs kan ophalen is nog de vraag. Op 18 april moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. 

Astrid van Unen bij rechtszaak aanwezig namens NVJ 

Namens de NVJ en Stichting Röportaj woont Astrid van Unen op 18 april de rechtszaak tegen Erol in Istanbul bij. Zij zal hem bovendien uitnodigen om aanwezig te zijn bij een bijeenkomst van de NVJ, Röportaj en DIDF in mei, over het persklimaat in Turkije. Lees ook haar column: Doorvechten voor persvrijheid in Turkije

 

3 mei: Festival van het Vrije Woord

Hoe waarborgen we persvrijheid in het digitale tijdperk? Hoofdgast: Franklin Foer ('Facebook is de bad guy'

Verder met o.a. Ana van Es, Peter ter Velde, Jan Brokken, Menso Heus, Jeanine Reutemann, Jeroen Wollaars, Brenno de Winter, Marije Vlaskamp, Siem Eikelenboom, Eric Smit, Jan Driessen en Alex de Vries.

Korting voor NVJ-leden

Informatie & tickets