Ruud Rogier erelid

woensdag 6 december 2023

Vorige week woensdag werd Ruud Rogier benoemd tot erelid van de NVJ. Het bestuur geeft hiermee uitdrukking aan de waardering waarop hij zich jarenlang heeft ingezet voor de NVJ. Rogier werd in 2020 voorzitter van de NVF, daarvoor was hij twee jaar bestuurslid van de NVF. Eind 2021 werd Ruud verkozen als NVJ-bestuurslid namens ledengroep NVF Beeld. Hij nam op 29 november afscheid als bestuurslid.

Als voorman van de fotografen was hij een verbindende factor voor zijn ledengroep. Daarbij zette hij de problematische tarieven van fotojournalisten op de kaart. Hij was een steunpilaar in de campagne “Fotojournalistiek heeft een prijs”, resulterend in een gedenkwaardige stakingsdag, waarop ruim 400 fotografen het werk neerlegden. Maar hij kreeg vooral bekendheid – en respect – met de rechtszaak die hij vanaf 2018 voerde tegen DPG Media. Het was de eerste stap richting betere tariefafspraken voor alle regionale fotografen. De gewonnen zaak leidde voor hem tot een verhoging van het regionale tarief met 50 procent, maar DPG Media ging in hoger beroep. Ruim drie jaar later stonden de fotograaf en het mediaconcern weer tegenover elkaar. Er kwam uiteindelijk een schikking en een concrete afspraak over een billijke beloning voor alle (foto)journalisten die voor DPG Media werken.

Rogier betaalde een hoge prijs – DPG vroeg hem niet meer – maar bleef volharden in zijn strijd voor betere tarieven. Milen van Boldrik benadrukt zijn impact: ‘Dankzij Ruud is de DPG Werkcode gekomen, die een verschuiving in het journalistieke landschap teweeg heeft gebracht. Op die stormachtige dag bij het hoger beroep waaiden al die meegekomen fotojournalisten bijna het IJ in. Het geeft aan hoe graag iedereen Ruud wilde steunen. Dat beeld zal altijd bijblijven.’