SBS Productions stort 4.000 euro in Persvrijheidsfonds

donderdag 5 juli 2012

Als producent van journalistieke televisieprogramma’s staat bij SBS Productions de persvrijheid hoog in het vaandel. Dat is precies de reden waarom het bedrijf € 4.000 in het Persvrijheidsfonds heeft gestort. En daarmee lost het bedrijf ook een belofte in die is gemaakt tijdens de laatste onderhandelingen met de NVJ over de CAO.

Het Persvrijheidsfonds is in het leven geroepen om juridische procedures te ondersteunen met een principieel karakter. Zo werd ook SBS-programmamaker Alberto Stegeman ondersteund toen hij door de rechtbank werd veroordeeld tot een boete van € 1.740 nadat hij in twee afleveringen van Undercover in Nederland aantoonde dat de beveiliging op Schiphol ernstig tekortschoot. Later in hoger beroep oordeelde het gerechtshof dat het maatschappelijk belang groter was dan de gepleegde strafbare feiten. Stegeman werd vrijgesproken.

Ook ondersteunde het Persvrijheidsfonds twee journalisten van De Telegraaf die door rechtbank waren gegijzeld omdat zij hun bronnen niet bekend wilden maken. De journalisten hadden gepubliceerd over misstanden bij de AIVD. Zij werden naar aanleiding van die publicaties ook gevolgd en afgeluisterd. Ook twee journalisten van EenVandaag die door het Duitse Openbaar Ministerie strafrechtelijk werden vervolgd, konden op steun rekenen. Zij hadden met een verborgen camera een interview opgenomen met de oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. De journalisten hing een maximale gevangenisstraf van 3 jaar boven het hoofd, maar ook zij werden uiteindelijk vrijgesproken.

Het Persvrijheidsfonds is zeer verheugd met de bijdrage van SBS Productions: “SBS Productions toont als nieuwsorganisatie zich verantwoordelijk te voelen voor de persvrijheid in Nederland. En dat is een zeer waardevolle ondersteuning in materiële en immateriële zin.”