Schrappen van uitzending vanwege dreiging is uniek in Nederland

maandag 12 juli 2021

UPDATE - Het annuleren RTL Boulevard zaterdag vanwege een dreiging is volgens Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig, uniek voor Nederland. De grenzen van dreiging een geweld tegen journalisten worden steeds verder verlegd. ‘In dit geval kunnen media hier weinig tegen doen, daar zijn geen trainingen voor. Je bent in zo'n situatie volledig afhankelijk van het werk van de opsporingsdiensten’, zegt Peter ter Velde bij de NOS. Donderdag werd bekend dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onafhankelijk onderzoek laat doen naar de beveiliging van Peter R. de Vries. 

Foto: Evert Elzinga

De uitzending van RTL Boulevard werd zaterdag geschrapt na een telefoontje vanuit de Amsterdamse driehoek, bestaande uit gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Het zou gaan om een serieuze bedreiging vanuit de georganiseerde misdaad. Mogelijk is er een verband met de aanslag op Peter R. de Vries afgelopen dinsdag.

PersVeilig, een initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het OM en de politie, noemt de gedwongen afgelasting buitengewoon ernstig voor de beroepsgroep.Hoewel er meerdere incidenten in het verleden zijn geweest, zoals Tarik Z. bij het NOS Journaal en het ongevraagde bezoek van de Hells Angels bij Barend en Van Dorp, is het uniek dat de vanwege de serieuze dreiging een hele uitzending moet worden geschrapt, aldus Ter Velde. De grenzen van dreiging en geweld tegen journalisten worden steeds verder verlegd. 'In dit geval kunnen media hier weinig tegen doen, daar zijn geen trainingen voor. Je bent in zo'n situatie volledig afhankelijk van het werk van de opsporingsdiensten.'

RTL Nederland besloot zondag het team van RTL Boulevard rust te geven, ondanks dat de uitzending door had kunnen gaan dankzij extra veiligheidsmaatregelen. Wel wordt alles in het werk gesteld om de uitzendingen vanaf maandag 12 juli te hervatten.

Demissionair minister Grapperhaus laat onafhankelijk onderzoek doen naar de beveiliging van Peter R. de Vries. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Tjibbe Joustra, die de feiten rond de bewaking van de neergeschoten misdaadjournalist moet verzamelen.