Schuilkelder-project wint online wedstrijd Grote Zelfstandigendag

dinsdag 3 juni 2014

Sterre van der Hee en Harrison van der Vliet hebben dinsdag op de Grote Zelfstandigendag de online wedstrijd van de NVJ en NRC Handelsblad gewonnen met ‘Ondergrond’, een project over hoe Nederland is voorbereid op een ernstige ramp. De finalisten winnen een betaalde opdracht bij NRC met een startkapitaal van 4000 euro voor hun project.

Het project ‘Ondergronds’ is een hypothetische voorstelling van wat er gebeurt als Nederland in gevaar is door rampen of aanvallen. Welke plannen treden in werking? In hoeverre is het land voorbereid? Hoe en van waaruit wordt Nederland op dat moment bestuurd? Waar bevinden zich de schuilkelders? De bedenkers willen het verhaal vertellen door een website te creëren die voelt als een beleving. De bezoeker bevindt zich in een schuilkelder en kan daarin rondlopen en informatie ontdekken. Via een kaart is het mogelijk je eigen gemeente op te roepen en te ontdekken wat er in het rampenplan van je gemeente staat.

Juryvoorzitter Wieland van Dijk (chef online NRC Media) noemt Ondergronds een doordacht project, waarbij de inhoud goed is afgebakend. ‘Het is ook een uitdagend project, want dit staat of valt bij een perfecte uitvoering. Het streven is naar een ervaring, die lezers moeten ondergaan en dat lukt alleen als dat heel goed wordt uitgevoerd. Er is door het tweetal al wat voorwerk gedaan met het project over atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog.

In totaal werden 18 online projecten ingestuurd. De drie finalisten mochten tijdens de Grote Zelfstandigendag hun idee pitchen. De tweede prijs van de online wedstrijd was voor Jacqueline Maris met haar idee over een interactieve zoektocht naar talent.  Het viertal Sam Hagens, Benjamin Kamps, Pieter Munnik en Cedric van der Ploeg eindigde als derde met hun idee om een videoredactie op te zetten geïnspireerd op New York Times.

De jury bestond naast Wieland van Dijk uit Eefje Blankevoort, Iris Sikking, Wilma Haan, Anoek Steketee, Allard de Witte. Wieland van Dijk zal de makers tijdens het project begeleiden.

foto: Sebastiaan ter Burg