Sleepwet vormt bedreiging voor bescherming bronnen

dinsdag 20 maart 2018

Amnesty International en de NVJ roepen op om op 21 maart tegen de Sleepwet te stemmen. De NVJ is bang dat met de wet journalistieke bronnen onvoldoende kunnen worden beschermd.

Op 21 maart vindt het referendum over de invoering van de 'Sleepwet' plaats. De nieuwe Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) passeerde op 11 juli 2017 de Eerste Kamer, ondanks forse kritiek van onder andere de NVJ. De Wiv regelt dat veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen.

 

De nieuwe wet zorg ervoor dat de veiligheid en anonimiteit van deze bronnen niet meer worden gegarandeerd, omdat er in computers en telefoons van journalisten kan worden gekeken. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: ‘Bronnen zijn voor journalisten essentieel om misstanden boven water te krijgen en hun controlerende rol te vervullen. Zonder beschermde bronnen is geen goede journalistiek mogelijk.’ Door de Wiv staat een belangrijke manier waarop journalisten hun verhalen naar buiten kunnen krijgen en hun controlerende rol kunnen vervullen ernstig onder druk.