Snappen ze het echt wel?

maandag 10 december 2012

OPINIE – Ik ben van de generatie die nog opgroeide met respect voor politici. De politiek was er om de verschillende belangen met elkaar te verenigen, ervoor te zorgen dat alle mensen een beetje behoorlijk konden leven, zonder grote angsten en onzekerheden. Het parlement is als gekozen volksvertegenwoordiging het hart van de democratie en de rechtsstaat. Kom mij niet aan met verhalen over die zakkenvullers in Den Haag die het ware leven niet kennen. Daarvoor is de parlementaire democratie mij veel te lief. Maar o, wat maken ze het me soms moeilijk dat respect vol te houden.

Er zijn momenten waarop zelfs bij mij het idee opkomt dat politici het inderdaad niet snappen. Dinsdag 27 november had ik zo’n moment in Nieuwspoort. Daar waren we bijeen voor het Eerlijk Deel Festival van de NVJ, tevens het begin van het actiejaar waarin we proberen iets te verbeteren aan het belabberde bestaan van veel freelancers. Voor deze aftrap waren Mei Li Vos (PvdA), Kees Verhoeven (D66) en Pieter Heerma (CDA) gestrikt. Zo kan het beginnen, dacht ik. Volksvertegenwoordigers die luisteren, de nood zien en gaan werken aan oplossingen. Maar binnen de kortste keren was het drietal vooral met zichzelf en elkaar bezig. Alle drie hadden ze het beste voor met de mensheid, maar ja, ‘toen had hij juist tegen gestemd en had zij niet thuis gegeven’ en zo kwam het dat er dus niets was gebeurd. Politieke spelletjes om zichzelf te profileren. Vooral Vos bleek een kampioen in het afvangen van vliegen. En dat voor een publiek dat dagelijks de druk voelt en werkzaam is in een sector met een publieke functie die wezenlijk is voor het functioneren van de politiek.

Aan het eind leek het toch nog te zullen gaan over de kern van de crisis bij de media. Wat doen we nu de mensen denken dat nieuws gratis is en het oude verdienmodel voor de journalistiek niet meer werkt, vroeg Pieter Heerma. Ik ging rechtop zitten. Maar toen was er al geen tijd meer voor een serieuze bespreking van de nood en bleven we achter met de angstige vraag: snappen ze nu echt wel wat er op het spel staat?

Rimmer Mulder, voorzitter NVF